събота, 28 февруари 2009 г.

Драскането върху лист хартия стимулира паметта


Драскането с молив или химикалка върху лист хартия, докато някой ви говори, обикновено се смята за невъзпитано и грубо, но всъщност така мозъкът се поддържа буден и паметта се стимулира, съобщиха Би Би Си и в. "Дейли телеграф", като цитират британско изследване.

Макар че на пръв поглед говори за отегчение и невнимание, рисуването на форми и символи, докато някой му говори, помага на човек да запомни съобщените му подробности.

Учени от Университета на Плимут са подложили 40 доброволци на тест за запаметяване, като са ги накарали да слушат отегчително телефонно съобщение и да запомнят имена и места.

Участниците в изследването, на които учените позволили да си драскат, докато слушат съобщението, запомнили 29 % повече подробности от тези, на които било забранено да драскат върху лист хартия.

Драскащите запомнили средно 7,5 имена на хора и места, докато хората, които само слушали 2,5-минутния запис, запомнили 5,8 имена и места.

"Когато човек слуша и си драска нещо с молив, драскулките не му позволяват да се разсейва с бленуване или да задреме", обяснява ръководителят на изследването Джаки Андраде в сп. "Аплайд когнитив сайколъджи".
http://sexstory-sisi.blogspot.com/http://healtlove.blogspot.com/http://popularlyricss.blogspot.com/http://zdravoslovnoxranene.blogspotcom/http://klukarski.blogspot.com/http://lusiantonova.blogspot.cm/http://kulinaren.blogspot.com/http://www.tekstove.co.cc/http://www.zdraveikrasota.co.cc/

Няма коментари:

Публикуване на коментар