събота, 28 февруари 2009 г.

"Големият каньон" стана на 90 години


Националният парк "Големият каньон" в щата Аризона навърши 90 години. Конгресът на САЩ приема решението за даване на този статут на 26 февруари 1919 година.

Така той се превръща в 17-ия национален парк на САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС. Преди 90 години, през първите 12 месеца от откриването на парка Големият каньон привлича 44 000 посетители.

Сега те са над 5 милиона. Усмихнати рейнджъри посрещат всеки турист и му дават карта и специална брошура с подробна информация за Големия каньон.

Благодарение на сътрудниците на парка в него са разработени разнообразни маршрути.

Има специални панорамни площадки, от които се разкрива невероятна гледка и позволяват да се научи повече за геологията и историята на каньона.

Посетителите научават например, че Големият каньон се простира на около 450 км дължина, а широчината му варира между 6 и 30 метра.

Дълбочината достига 1,6 км. Особено любознателните могат да се спуснат до р. Колорадо, но това ще им отнеме 2-3 часа, а изкачването обратно - поне 2-3 пъти повече време.

Така че за подобна разходка се иска отлична физическа форма, време, здрави обувки и запаси с вода, казват рейнджърите. Площта на националния парк е толкова голяма, че той трудно може да бъде разгледан само за един ден.

За желаещите да пренощуват под звездите на щата Аризона и да посрещнат изгрева на Големия каньон са открити два хотела.

Въпреки високите цени, в разгара на сезона - през пролетта и есента - всички стаи са заети предварително.

Пристигат туристи от различни краища на света, дошли да видят едно от природните чудеса на нашата планета. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар